Teams onder Druk

Nu we stilaan in een post-COVID tijdperk terechtkomen, zien we dat teams die daarvóór goed op weg waren, het nu plots lastig hebben om elkaar te vinden en goed samen te werken. Eén van onze klanten vroeg of we daarin konden helpen door mensen handvatten te geven om in die nieuwe situatie een weg te vinden. Daarop besloten we om samen een community-initiatief op te zetten voor leidinggevenden en interne begeleiders die op zoek zijn naar inspiratie en ondersteuning bij de begeleiding van hun teams post-COVID. In drie sessies in de maanden mei en juni 2022 exploreren we welke uitdagingen en ervaringen we met elkaar kunnen delen.

Op 7 maart 2022 besliste de federale overheid immers dat het weer mocht. België schakelde over naar code geel. Het rijk der vrijheid lonkt, of inmiddels ook weer niet helemaal? In een artikel over de post-COVID organisatie schreef McKinsey “The need for speed has never been greater”. We moeten als organisatie sneller worden. Responsiever. Vlakker. Productiever. “Fortune will favor the bold – and the speedy”, zo eindigt het artikel… 

Het laat een wat bittere smaak na. De druk waaronder veel organisaties de afgelopen twee jaar moesten werken, zal niet zomaar verdwijnen. En de onzekerheid blijft. Niet elke organisatie is klaar om nu snelheid te pakken. Een spier die lang té gespannen heeft gestaan, is immers ook niet klaar voor een volgende marathon na één keer losgeschud te worden. 

Die vermoeidheid toont zich in een aantal dynamieken:

 • Medewerkers en teams plooien terug op zichzelf, gaan op hun eiland zitten
 • De kwaliteit van de interactie en communicatie vermindert 
 • Er wordt minder initiatief en flexibiliteit getoond
 • Verminderde veerkracht van medewerkers
 • Leidinggevenden schieten in een kramp en stappen over naar een directieve stijl

De specifieke situatie is voor elke organisatie anders, en altijd complex. De beweging naar sterke teams is in veel gevallen stilgevallen, terwijl andere teams net geprofiteerd hebben om met elkaar te verbinden en tot performantie te komen onder veel druk. Een teammoment organiseren om medewerkers de kans te geven te reconnecteren, kan een averechts effect hebben. Niets doen ook.

Onder het motto “samen weten we meer” nodigen we je graag uit voor een driedelig traject: tijdens drie avondsessies brengen we een mix van inzichten vanuit praktijk en onderzoek, aangevuld met ideeën, experimenten, expertise, ervaringen van jou en andere klanten die zich in deze situatie herkennen. En gaan we op zoek naar mogelijke interventies om teams weer in beweging te brengen.

Samen met jullie verkennen we de problematiek vanuit verschillende invalshoeken en thema’s, waarbij we telkens een integrale bril opzetten en proberen om simplistische recepten te vermijden. Mogelijke thema’s zijn: 

 • Leiderschap
 • Zingeving en betrokkenheid
 • Teamveerkracht
 • Eigenaarschap
 • (Virtueel) samenwerken
 • Werkorganisatie

Doelgroep
Directies of leidinggevenden van teamleiders en teamverantwoordelijkenInterne begeleiders, organisatie- of teamcoaches 

Praktisch
Vrijdag 20/5 Vrijdag 17/6 Vrijdag 1/7 Alle sessies vinden plaats van 15 tot 19u. in een fijne omgeving in hartje Leuven: Blijde Inkomststraat 22, 3000 Leuven. 

Kosten: 390 euro per persoon, inclusief afsluitend drankjes en een hapje

Als u hieronder uw facturatiegegevens invult (bij vragen/opmerkingen), bezorgen wij u een factuur. Uw inschrijving is definitief na betaling van het volledige bedrag.

Begeleiders
Anne Boon & Benny Corvers

Inschrijven