Familiehulp 2020: Versterken & Vernieuwen

Toen Familiehulp Regio Hasselt eind 2014 mee in het Zirko-project van POM Limburg stapte, kon niets doen vermoeden dat dat het begin zou zijn van een volledige organisatiekanteling op nationaal niveau. De Provinciale directie was meteen mee met de principes van IAO en na de startconferentie met medewerkers, cliënten en mantelzorgers, zorgde een klein ontwerpteam voor de blauwdruk van de nieuwe regiowerking.

Deze blauwdruk werd vervolgens opgepikt door de nationale directie, en Prepared Mind ging samen met hen op zoek naar de vertaling van die principes naar de grotere organisatie. Samen met een inter-regionaal project-team legden we daarna de basis voor het project 2020 – Versterken & Vernieuwen, dat de nieuwe regiowerking moet verankeren in de 18 zorgregio’s verspreid over het hele land (Vlaanderen en Brussel).

In de maanden nadien gingen we aan de slag met de uitrol, waarbij elke regio zijn eigen plan en tempo kan volgen. Overal betrokken we medewerkers eerst in een startconferentie met 150 deelnemers (inclusief cliënten en mantelzorgers), om vervolgens de 500 collega’s van de regio mee te nemen tijdens een mini-conferentie van een halve dag. Een voorbeeld van zo’n startconferentie kun je hier vinden.

Daarnaast begeleidde Prepared Mind het directieteam en de bredere directiegroep, de projectgroep en de projectleiders. Naast opleidingen en de organisatie van een simulatiespel voor alle middenkaders, waren we betrokken bij de opstart van de eerste teams, waarbij we met een train-de-trainer programma werkten om de eigen coaches en begeleiders van de afdeling medewerkersbegeleiding maximaal te laten bijleren.

Ten slotte begeleidden we ook nog een lerend netwerk van regio-directeurs om hen voor te bereiden op de nieuwe manier van leidinggeven. Want naast structuur is ook gedrag en leiderschap cruciaal voor het succes van deze uitdagende veranderingen.

Skills

Posted on

02/05/2018

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest