Stad Dendermonde: teams zijn de bouwstenen

Verandertraject naar een Innovatieve Arbeidsorganisatie

Burgemeester Piet Buyse wil dat Dendermonde inspeelt op de nieuwste evoluties in dienstverlening: ‘Onze maatschappij verandert voortdurend. Die verandering komt almaar sneller binnen in de manier waarop we zorg, hulp en diensten verlenen.’ Dit biedt kansen, maar algemeen directeur Wouter Van der Vurst ziet ook risico’s: ‘Onze medewerkers ervaren een grote druk. De vele burn-outs in onze maatschappij zijn duidelijke tekens dat de traditionele arbeidsorganisatie niet meer werkt.’ Daarom is het stadsbestuur in 2019 begonnen aan een verandertraject voor innovatieve arbeidsorganisatie.

Sinds 2019 begeleiden we het lokaal bestuur bij de Stad Dendermonde op hun weg naar een innovatieve arbeidsorganisatie, een zoektocht naar balans met vallen en opstaan in volle Corona-tijdperk. Maar met veel schoonheid en geduld zet de organisatie moedig verdere stappen. In 2021 publiceerden ze een artikel over hun parcours in het VVSG-magazine Lokaal. Lees het volledige artikel hier. Het lokaal bestuur van de Stad Dendermonde kiest radicaal voor een organisatie die:

  • De klant centraal zet ​
  • Waar gedeeld leiderschap de norm is
  • Flexibel én breed inzetbaar is ​
  • Radicaal gaat voor digitaal ​
  • Focust op kerntaken
  • Efficiënt werkende organisatie
  • Expliciet inzet op​ innovatie

 

Een organisatie ook die veel meer dan vandaag horizontaal wil organiseren, met een focus op sterke teams die werken vanuit een gemeenschappelijke bedoeling in netwerken die elkaar moeiteloos vinden. Prepared Mind stond mee in voor de de opstart en begeleiding van de visievorming en het ontwerp, verzorgde conferenties, workshops en begeleidingen voor het college, het MAT, de leidinggevenden en diverse teams in de organisatie, organiseerde train-de-trainer sessies voor een grote groep ambassadeurs en versnellers, en is in dat alles vooral een trouwe partner die mee denkt en doet, op de golven van het veranderproces.

Vandaag, in moeilijke Corona-tijden, staan we zij aan zij met een sterk lokaal team om de transitie vorm te geven en de opstart van de nieuwe netwerken en teams in goede banen te begeleiden. Daarbij zetten we maximaal in op de kracht van de eigen mensen en proberen we het lokale bestuur meer dan ooit onafhankelijk te maken van ons als externe begeleider. Met geduld en vallen en opstaan, zonder de fanfare uit te sturen over de voordelen van zelforganisatie, zo is de Stad Dendermonde op weg. Hopelijk kunnen we over enkele jaren terugkijken op weer een mooie, onomkeerbare wending die 1300 medewerkers de éénentwintigste eeuw binnenloodste…