ADITE: Scholen Slim Organiseren

Organiseren vanuit de bedoeling

Adite is een scholengroep van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs met basisscholen en secundaire scholen in de regio’s Diest, Aarschot en Tessenderlo. Sinds 2014 begeleidt Prepared Mind het project ‘Scholen Slim Organiseren’ in Diest en zorgde er zo mee voor dat de scholen van de regio Diest een referentie werden in het Vlaamse onderwijslandschap. De dalende trend in de leerlingenaantallen is gekeerd en van heinde en verre komen scholen, televisiemakers en onderwijsonderzoekers kijken naar hoe Adite zich heeft georganiseerd in communities rond de leerling.

Sinds die samenwerking ligt Adite ons nauw aan het hart en onderhouden we een fijne relatie met de mensen achter dit succesverhaal. Omdat we fier zijn op wat we er mee hebben kunnen realiseren, maar vooral omdat we graag samenwerken met gepassioneerde mensen die ergens voor staan en elke dag tonen hoe werken vanuit een visie een organisatie vleugels geeft. Zo begeleidden we de scholengroep ook bij het ontwerp en de inrichting van een nieuwe campus, en in 2021 begeleidden we ook de Aarschotse scholen.

In de regio Aarschot telt Adite drie middelbare scholen met een complementair studieaanbod. Tot voor kort maakten twee van die scholen deel uit van het stedelijk onderwijs, dat door de stad Aarschot overgeheveld werd naar het GO!. Die nieuwe constellatie vraagt om een heldere visie en een integratieplan waar iedereen zich achter kan scharen.

Om dat te realiseren ontwierpen Lien en Benny samen met de directeurs van de scholen en een aantal medewerkers van de scholengroep een tweedaagse. Een twintigtal medewerkers, afgevaardigd door hun collega’s, legden op die tweedaagse de basis voor een gezamenlijke toekomst voor de drie scholen. De voorbereiding ging zoals altijd gepaard met een uitgebreide intake en diagnose, en vervolgens gingen samen aan de slag met een ontwerpteam om een proces te bedenken dat helemaal paste bij de uitdaging.

“Vanuit duidelijke expertise hebben jullie ons een totaalconcept gebracht, doelgericht en op maat uitgewerkt. De juiste oefening op het juiste ogenblik in combinatie met de juiste woorden, vragen en doordenkers. Zowel tijdens de voorbereidingen als op de tweedaagse door jullie vormgegeven werd elke minuut benut en was elke stap er één in de goede richting. Typerend voor jullie manier van werken is dat het vertrouwd en steeds wat spannend voelt, berekend en bijzonder creatief, doelgericht maar steeds onverwacht. Een spannende dualiteit die steeds zin geeft in meer! Het belangrijkste resultaat van onze samenwerking is de goesting en eensgezindheid die op bijzonder korte tijd ontstaan is bij alle deelnemers.” (Natalie Libaers, directeur SIMA)

Door in te zetten op een gezamenlijke voorbereiding deelden we onze competentie rond procesbegeleiding met de organisatie, creëerden we eigenaarschap en zorgden we dat de inhoud van het traject écht op maat was.

De scholen in Aarschot helpen om een gezamenlijke toekomstdroom uit te tekenen, dat was de opdracht, en die is geslaagd: “De kick-off is nu duidelijk gegeven en de vuurtoren is helder. Tijd vrijmaken – twee dagen – om iedereen mee te nemen in een bad zorgt voor verbondenheid, wat al merkbaar is in de scholen. Het vuur is aangewakkerd en blijft branden.” (Gert Van Passel, algemeen directeur)