Geert Van Hootegem
(KU Leuven)

Geert Van Hootegem
(KU Leuven)

Geert is een toonaangevend expert in het domein van arbeidsorganisatie en change management. Zich vooral baserend op de modern sociotechnical systemdesign, bouwt hij aan de theorie én de praktijk van Total Workplace Innovation. Voortbouwend op Lewin’s “er is niks zo praktisch als een goede theorie” staat hij voor “evidence based consulting”.

Geerts lezingen worden door klanten, werknemers en sociale partners in binnen- en buitenland fel gewaardeerd. Hij inspireert hen met zijn bevlogenheid en laat hen alternatieven verkennen. Door zijn ervaring in de bedrijfswereld en inhoudelijke bagage leest hij organisaties op een unieke manier. Het samen met de klant zoeken naar structurele oplossingen is cruciaal.

Geert is één van de architecten van het ecosysteem dat rond Total Workplace Innovation wordt ontwikkeld.. Samen met twaalf Vlaamse organisaties richte hij Flanders Synergy op. Hij was medeoprichter van het Ulbo de Sitterinstituut. Tevens is hij één van de drijvende krachten achter het European Network of Workplace Innovation (EUWIN).

Geert studeerde sociologie en geraakte al heel snel in de ban van organisatiestructuren en hun effecten op mens en samenleving. Hij besloot om meer dan 10.000 uren te besteden om organisaties volledig te kunnen doorgronden. Om alternatieven te bedenken. Het leverde hem een prestigieuze prijs op voor zijn proefschrift The bearable slowness of management.
Sinds 2000 is hij full professor aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Hij publiceert in binnen en buitenland, zowel in vaktijdschriften als in populariserende media. Hij wordt zowel door de geschreven als audiovisuele pers vaak geconsulteerd/om zijn mening gevraagd.

Hij kan niet zingen noch tekenen. Dus werd het kijken. Geert was ooit de jongste natuurgids. Of het nu in zijn grote tuin is waar zijn ouessants grazen en zijn elritsen school vormen of op één van zijn reizen, de verrekijker is altijd in aanslag.