Simulatie games

Ervaar zelfsturing tijdens een vermakend spel

Waarom Simulatie Games?

Prepared Mind heeft een aantal simulatiespelen ontwikkeld die op een eenvoudige manier de effecten van het nieuwe organiseren blootleggen. De kracht schuilt in het spel-aspect: in een vermakend spel worden belangrijke principes van de innovatieve arbeidsorganisatie (IAO) door de deelnemers zelf ontdekt. Deelnemers ervaren wat zelfsturing in de praktijk is en wat ervoor nodig is om zelfsturende teams te creëren.

De simulatie en de onderliggende principes vloeien voort uit een stevig theoretisch fundament. Een koppeling van de geleerde lessen en ervaringen, maakt standaard onderdeel uit van de simulatie. In samenspraak kan er meer of minder theorie aan de reflecties en duiding van het spel worden toegevoegd.

Tijdens en na de simulaties reflecteert de groep over wat de geleerde lessen betekenen voor hun eigen rol en team. De exacte aandachtspunten tijdens de reflectie hangen sterk af van welke rol de deelnemers in praktijk bekleden en in welke context deze simulatie wordt gespeeld.

Soorten Simulatie Games

Prepared Mind biedt verschillend soorten Simulatie Games aan, afhankelijk van de doelgroep en doelstelling van de sessie.

Tzatziki Game

Korte beschrijving: Tijdens het spel dienen de deelnemers in teams eenvoudige tzatziki hapjes te maken. De condities die hierbij gecreëerd worden zorgen ervoor dat de deelnemers ervaren dat de manier waarop je het werk opdeelt en verdeelt zeer belangrijke gevolgen heeft. Dit zowel op de prestaties van de organisatie als ook op de kwaliteit van de arbeid van de werknemers.

Doelstelling: Maak kennis met de invloed van arbeidsorganisatie op een laagdrempelige en amusante manier.

Instapniveau: geen voorkennis vereist.

Aantal deelnemers: van 10 tot 30 deelnemers.

Ervaring:

 • Ervaar wat zinloze arbeid met een mens doet.
 • Leer het verschil tussen actieve en passieve jobs
 • Waarom is goede arbeidsorganisatie zo belangrijk?

Mate van diepgang en complexiteit:

Funfactor:

EcoTWIN Basic

Korte beschrijving: In het EcoTWIN Basic spel gaan deelnemers aan de slag in een badzoutfabriek. Deze fabriek is traditioneel georganiseerd en kent aardig wat bureaucratie. Al snel zal de urgentie naar een nieuwe manier van organiseren duidelijk worden aangezien de fabriek niet is aangepast op de complexe vragen van de klanten.

Doelstelling: ervaar het verschil tussen het oude en het nieuwe organiseren (van traditioneel naar stroomsgewijs organiseren).

Instapniveau: geen voorkennis vereist.

Aantal deelnemers: geschikt voor groepen van 12 tot 30 deelnemers. Het is mogelijk om meerdere spellen tegelijk te spelen bij grotere groepen.

Ervaring: 

 • Oud organiseren in een complexe context
 • Het oude en nieuwe organiseren.
 • Reduceren van bureaucratische verspilling
 • Mono- en multidisciplinair werken

Mate van diepgang en complexiteit: 

Funfactor:

EcoTWIN Advanced

Korte beschrijving: EcoTWIN Advanced vertelt een meer genuanceerd verhaal dan EcoTWIN Basic en is daarom perfect voor organisaties die al kennis hebben van het nieuwe organiseren. Net zoals in EcoTWIN Basic starten we bij de Advanced Game met een traditioneel georganiseerde fabriek. Bij aanvang van het spel zal de fabriek perfect aan de stabiele en eenvoudige vraag van de klanten kunnen beantwoorden. Klanten vragen immers grote bestellingen van telkens hetzelfde product.

Naarmate het spel vordert, wordt geleidelijk duidelijk waarom de oude manier van organiseren niet geschikt is voor een complexe vraag (VUCA-omgeving). Wanneer de klanten meer eisen gaan stellen (verschillende producten, innovaties, …), kan de fabriek niet langer aan hun vraag beantwoorden. Tijd voor een nieuwe organisatie …

In de nieuwe organisatie wordt ingezoomd op het samenwerken binnen teams. Hoe ga je van een traditionele fabriek naar teams die zich organiseren rond klanten? Hoe laat je medewerkers goed werken in deze teams? Wat vraagt het van deze medewerkers en van leidinggevenden? …

Doelstelling: Deze simulatie laat de deelnemers kritisch kijken naar concepten van het nieuwe organiseren zoals holacracy, reïnventing organizations en agile.

Het nieuwe organiseren:

 • … hoe organiseer je het?
 • … hoe werkt het?
 • … wanneer is het nuttig?
 • … wat vraagt het van medewerkers en leidinggevenden?

Instapniveau: basiskennis van het nieuwe organiseren vereist.

Aantal deelnemers: geschikt voor groepen van 15tot 21 deelnemers. Het is mogelijk om meerdere spellen tegelijk te spelen bij grotere groepen.

Ervaring: 

 • Mono- en Multidisciplinair organiseren
 • Centrale VS teamsturing
 • Zelfstandig verdelen van rollen binnen teams (roloverleg)

Mate van diepgang en complexiteit: 

Funfactor: 

Aantal keer gespeeld

Aantal uren spelplezier

Min. aantal deelnemers

Max. aantal deelnemers

Onze Simulatie Games werden reeds gespeeld bij:

Simulatie Game

€1950 (excl. BTW)

 

Speel het EcoTWIN simulatiespel met twee adviseurs. Inclusief:

 • Telefonische intake
 • EcoTWIN simulatiespel begeleid door twee procesbegeleiders (halve dag)

Interesse? Graag meer informatie? Contacteer Jesper

 

Wil jij graag aan de slag met het EcoTWIN simulatiespel, maar wil je eerst nog graag wat extra informatie? Jesper vertelt je graag meer over het spel de mogelijkheden om het in te zetten bij jouw organisatie.

Pin It on Pinterest

Share This